Σάββατο 14 Απριλίου 2018

ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ Του Παναγιώτη Π. Νούνη


Το εν λόγω ζήτημα που συζητείται στο εν λόγω οπτικοακουστικό ντοκουμέντο είναι τα λεγόμενα ζητήματα, προβλήματα και διλλήματα της επιστήμης της Βιοηθικής. Ζητήματα όπως οι μεταμοσχέσεις των ζωτικών οργάνων, οι εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, οι εκτρώσεις, κλωνοποίηση κ.ο.κ.
Το «βίντεο» αρχινά με αναφορά για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαον, γνωστό προπαγανδιστή της «Δωρεάς οργάνων» όπου διακηρύττει σωρηδόν πλανεμένες και αθεολόγητες απόψεις-πεποιθήσεις γύρω απο τα εν λόγω ζητήματα καλυπτόμενος οπίσω απο την ιδιώτητα του «επιστήμονος της Βιοηθικής». Σοβαρότεροι επιστήμονες και φωτισμένοι Κληρικοί κατα καιρούς αναχαιτίζουν και στηλιτεύουν τις πλανεμένες θέσεις του.
Ο π. Βασίλειος χωρίς να διστάζει θέτει την χείραν του επι τον τύπον των ήλων και προβληματίζει με θεολογικά ερωτήματα τα εν λόγω κρίσημα ζητήματα της Βιοηθικής.
Το ζήτημα είναι στον πυρήνα του καθαρά πνευματικό και θεολογικό.
Το ζήτημα δεν ανήκει αποκλειστικά ούτε εμπίπτει καθαρά στην επιστημονική και ιατρική σφαίρα. Συμφωνούμε μαζί με τον π. Βασίλειο. Σήμερα το εν λόγω επιστητό και μάθημα της Βιοηθικής διδάσκεται στις Ιατρικές, Ψυχολογικές, Νομικές, Φιλοσοφικές και Θεολογικές Σχολές.
Η επιστήμη βέβαια έχει τα πολύ καλά και θετικά στοιχεία της αλλά πρέπει να τεθούν και κάποια όρια, ώστε να μη έχει την τάση και αλαζωνία να αντικαταστήσει τον Θεό και την θρησκευτική πίστη των ανθρώπων. Εξάπαντος υφίσταται απο πλευράς αθέων και αγνωστικιστών κυρίως μια παγκόσμια θεοποίηση και ειδωλοποίηση της Επιστήμης.
Το δυστύχημα είναι, ότι ακόμη και θρησκευόμενοι άνθρωποι, στηρίζουν τις ελπίδες τους στις Θετικές Επιστήμες, μεγίστη απόδειξη της ολιγοπιστίας τους.
Οι αναγνώστες μας πρέπει να αντιληφθούν την βαθειά διάκριση μεταξύ αληθούς και ψευδούς επιστήμης. Δεν είναι όλα τα παράγωγα της επιστήμης, καλή επιστήμη, διότι αρκετοί καρποί της δεν διενεργήθησαν ούτε διενεργούνται με καλό τρόπο.
Η ορθόδοξη Πατερική Θεολογία μας διδάσκει μια απαρασάλευτη σημαίνουσα Ευαγγελική αρχή: το καλό για να είναι καλό, πρέπει να γίνεται και με καλό τρόπο. Η Επιστήμη ως επι το πλείστον, ακολουθεί το δικό της ωφελιμιστικό, ιησουϊτικό, εξάπαντος εωσφορικό δόγμα: ο «καλός σκοπός, (εξ)αγιάζει τα μέσα».
Πως ακριβώς «αγιάζονται» τα μέσα; Με τις ευλογίες των «ιερέων» της επιστήμης; Ποιός είναι ο «καλός» σκοπός; Να σφαγιασθεί ένας άνθρωπος «εγκεφαλικά νεκρός», στην δυσκολότερη στιγμή της ζωής του, για να σωθούν 5-6 άλλοι άνθρωποι;
Ο π. Βασίλειος συζητεί καλώς το βιοιατρικό ζήτημα περι των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων. Ως πνευματικός διατυπώνει εξαιρετικά εύστοχες θεολογικά θέσεις. Σήμερα στην Εκκλησία σπανίζουν τέτοιας φύσεως κληρικοί και πνευματικοί. Όπου να τολμούν να εκφράζουν ανοικτά και δημόσια τις θεολογικές θέσεις τους περί της Βιοηθικής.
Παρακαλώ πολύ τους αξιότιμους φίλους/ες όπως παρακολουθήσουν την εν λόγω σημαντική συζήτηση.
Του Παναγιώτη Π. Νούνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου